Istorijat

Zbog mnogobrojnih, naročito starijih Zemunaca, kao i onih mlađih, koji su kao deca dolazili u zoru, osećam potrebu da napišem nekoliko rečenica o njenom nastanku kao i o ljudima koji su tada radili. Dešava se često da u lokal dođu roditelji sa decom koji pričaju svojoj deci da su i njih njihovi roditelji vodili u zoru.

Mnogi i danas pitaju po kome se lokal zove zora, da li je Zora živa, od kada postoji lokal...

Poslastičarnica zora je počela sa radom 1. maja 1957. godine, a osnivač je bio Panta Mihajlović, rođen 1912. godine u mestu Vrutok u Makedoniji, poznatog po tome što tu izvire reka Vardar. U Beograd je došao kao dečak 1921. godine i već 1925. godine počinje da radi u radnji svoga oca koja se nalazila u Bulevaru kralja Aleksandra, preko puta tehničkih fakulteta. Radio je zajedno sa svojom braćom, a naziv lokala je bio Vranjanka. Na ovom mestu, lokal je postojao sve do 1956. godine, kada je zbog rušenja zgrade morao biti premešten na drugu lokaciju. Od nekoliko ponuđenih lokacija, izabrana je lokacija u tadašnjoj ulici Maršala Tita, a danas Glavnoj 28 u Zemunu, a izbor baš ove lokacije leži u činjenici da ja zgrada na ovoj lokaciji bila nova, a da su lokali na drugim lokacijama bili u jako lošem stanju.

Panta Mihajlović je živeo u strogom centru Beograda, Zetskoj ulici kod Skadarlije, oženjen suprugom Zorom sa kojom je imao ćerku i dva sina. Ime lokala Zora je dao po svojoj supruzi Zori.

Ovim poslom se bavio sve do smrti krajem novembra 1983. godine. Zora Mihajlović je preminula u januaru 2007. godine. Od 1984. godine, lokal preuzima Katarina Mihajlović, supruga Pantinog sina Aleksandra, a od 2002. godine, vlasnik je Slobodan Mihajlović, Katarinin sin i unuk Pante Mihajlovića.